صنایع دستی

مروری بر هنرهای خاموش 13 - کارت‌بافی، هنری گمنام اما پرآوازه

یکی از صنایع دستی تزئینی ـ کاربردی ایران کارت‌بافی نام دارد. این هنر در اکثر استان‌های کشور رواج دارد، اما با نام‌های محلی مختلفی خوانده می‌شود.

به گزارش میراث آریا (chtn)، این هنر در قزوین پن‌بافی، در خراسان مداخله‌بافی و در چهارمحال و بختیاری وریس‌بافی نامیده می‌شود.

در قدیم که روبان، تور و طناب وجود نداشت، با استفاده از این روش نوارهای ظریف و یا ضخیمی می‌بافتند و برای مصارف گوناگون از تولیدات کارت‌بافی استفاده می‌کردند.

ابزار کار در این هنر، کارت‌هایی مربع‌شکل، به ابعاد تقریبی حدود 5 سانتی‌متر است که در قدیم از جنس پوست آهو و یا چوب‌های نازک بوده است اما امروزه بافت نوار با استفاده از ورق‌های طلقی پلکسی گلاس و یا مقوای ضخیم انجام می‌شود.

در حقیقت می‌توان گفت کارت‌ها، کار وردها را در دستگاه نساجی سنتی بر عهده دارند و این روش بافت، یک چله نساجی کوچک و قابل حمل است و نوار پارچه‌ای با عرض کم حدود 1 تا 3 سانتی‌متر تولید می‌کند.

اگر کارت‌های بافته شده نازک باشند برای تزئین لباس، دستمال و رومیزی، بند عینک، نوار میان صفحات قرآن و ... کاربرد دارند و در غیر این صورت از آن‌ها برای بستن چادر، تنگ اسب و شتر استفاده می‌شود.