چهارشنبه, 05ام ارديبهشت

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان سد تاریخی «جره» برای همیشه غرق می‌شود؟

یادمان

سد تاریخی «جره» برای همیشه غرق می‌شود؟

برگرفته از آبنما

مهندسی سد تاریخی «جره» برای همیشه غرق می‌شود؟
رییس پژوهشكده‌ی باستان‌شناسی:
هیچ گزارشی از كاوش نجات‌بخشی سد «جره» در پژوهشكده نیست

 عملیات كاوش نجات‌بخشی یكی از پروژه‌هایی است كه از سال‌های گذشته و هم‌زمان با گسترش عملیات عمرانی در كشور در اطراف محوطه‌های باستانی انجام می‌شود. این امر، با افزایش سدسازی در كشور، شكل ویژه‌تری به خود گرفت، به‌طوری كه در پژوهشكده‌ی باستان‌شناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری كاوش‌های نجات‌بخشی و مطالعات باستان‌شناسی در محوطه‌ی سدهای در حال ساخت به‌صورت خاص پی‌گیری می‌شدند.

از نمونه كاوش‌های انجام‌شده به مطالعات باستان‌شناسی سد سیوند، سد‌های كارون و سد سیمره می‌توان اشاره كرد. سد جره نیز یكی از این پروژه‌ها بود، ولی نكته‌ی جالب توجه درباره‌اش این است كه هیچ سابقه‌ی مطالعاتی درباره‌ی كاوش سد تاریخی جره در پژوهشكده‌ی باستان‌شناسی وجود ندارد!

به گزارش خبرنگار بخش میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اواسط سال 1384 مدیر وقت اداره‌ی میراث فرهنگی و گردشگری رامهرمز از كلنگ‌زنی یك سد مخزنی در پشت سد ساسانی جره بدون گرفتن استعلام از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خبر داد.

فردین بیگدلی اعلام كرد: سد باستانی جره كه در 35 كیلومتری شمال غرب رامهرمز واقع شده و حدود 19 متر ارتفاع دارد، از ابتكارهای برجسته‌ی ساسانیان به‌شمار می‌رود و با گذشت زمان هنوز سالم مانده است. هم‌چنین روستایی كه در كنار این سد قرار دارد، به دوره‌ی قاجار متعلق است و در خانه‌های آن، نقوش دوره‌ی قاجار هنوز دیده می‌شوند.

وی افزود: با آب‌گیری سد مخزنی جره در شهرستان رامهرمز، سد باستانی و روستایی كه در كنار آن قرار دارد، به زیر آب خواهند رفت.

پس از آن، پی‌گیری‌ها برای انجام مطالعات باستان‌شناسی در این محل انجام شدند و در سال 1385 خبرهایی درباره‌ی انتقال ساكنان روستای تاریخی جره و آغاز مطالعات باستان‌شناسی درباره‌ی سد تاریخی جره منتشر شدند. همان زمان بر این امر تأكید شد كه تا وقتی مطالعات باستان‌شناسی سد تاریخی جره به‌پایان نرسد و كارشناسان میراث فرهنگی به نتیجه‌ای علمی و منطقی نرسند، آب‌گیری سد انجام نمی‌شود.

اما در شهریورماه امسال، مسؤول انجمن دوست‌داران میراث فرهنگی رامهرمز گفت: تا كنون هیچ كار پژوهشی و نجات‌بخشی روی سد تاریخی جره انجام نشده و فقط حدود دوسال پیش، مطالعات محدودی توسط یك باستان‌شناس درباره‌ی این سد انجام شد كه تا كنون نتایج آن اعلام نشده است.

در نهایت، 17 بهمن‌ماه امسال سد مخزنی جره آب‌گیری شد؛ ولی تا كنون گزارشی از كاوش‌های نجات‌بخشی سد تاریخی جره منتشر نشده است.

در این‌باره، رییس پژوهشكده‌ی باستان‌شناسی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در گفت‌وگو با خبرنگار بخش میراث فرهنگی ایسنا اعلام كرد: هیچ سابقه‌ و گزارشی در این رابطه در پژوهشكده‌ی باستان‌شناسی وجود ندارد و متأسفانه از وضعیت آن، هیچ اطلاعی نداریم.

آرش لشكری توضیح داد: مطالعات باستان‌شناسی درباره‌ی سد جره به پژوهشكده‌ی باستان‌شناسی مربوط نبوده و استان خوزستان این كار را انجام داده است. در واقع، تمام قرار‌دادها و گزارش‌ها در اختیار استان خوزستان است و هیچ‌چیز در اختیار پژوهشكده نیست.

وی در پاسخ به این پرسش كه آیا می‌شود، نجات‌بخشی بدون نظارت و تأیید پژوهشكده‌ی باستان‌شناسی انجام شود؟ بیان كرد: متأسفانه این كار انجام شده است و اكنون هیچ گزارشی از این موضوع نداریم، زیرا مجری كار استان خوزستان بوده و طرف قرار‌داد نیز مسؤول سابق كاوش‌ها و مطالعات پشت سدها در پژوهشكده‌ی باستان‌شناسی ـ مهناز شریفی ـ بوده و خود او مطالعات را انجام داده است؛ ولی از این‌كه گزارش خود را در اختیار استان قرار داده است یا خیر، اطلاع نداریم و مسؤولان استان خوزستان نیز پاسخ صریحی به ما نمی‌دهند
 
 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه