جشنها و گردهماییها
نمآهنگ اسفندگان به مناسبت جشن ملی اسفندگان، روز مهر ایرانی
- توضیحات
- دسته: اسفندگان روز مهر ایرانی
- منتشر شده در 03 اسفند 1397
نمآهنگ اسفندگان - که در راستای پاسداشت آیینهای ایرانی و به مناسبت جشن «اسفندگان روز مهر ایرانی» آماده شده است - پیشکش شما عزیزان میگردد. امید است موجب شادمانی و شعف گرامیان گردد.
یکصد و هشتاد و ششمین (186) نشست انجمن فرهنگی مهرگان برگزار شد
- توضیحات
- دسته: جشنها و گردهماییها
- منتشر شده در 03 اسفند 1397
یکصد و هشتاد و ششمین نشست انجمن فرهنگی مهرگان در ساعت 45 :17 با همخوانی «سرود ای ایران ، ای مرز پرگهر» رسمیت یافت. سپس آقای شمس خلخالی مدیریت نشست، همراه با غزلی به باشندگان خوشآمد گفت.
روز سپند زن - دکتر میرجلال الدین کزازی
- توضیحات
- دسته: اسفندگان روز مهر ایرانی
- منتشر شده در 29 بهمن 1397
- نوشته شده توسط Super User
- بازدید: 46
جشن سپندارْمَذْگان یکی از جشنهای باستانی ایرانی است و مانند بسیاری دیگر از جشنهای ایرانی، سرشت و ساختاری آیینی و باورشناختی دارد. این جشن بازخوانده به سپندارمذ، یا در ریخت اوستایی آن: سِپَنْتا آرْمَئیتی، یکی از اَمشاسپندان یا فرشتگان فرّمند و بَرین در آیین کهن ایران است.
مانیا (پیشکش مادران ایران را، به خجستگی سپندارمذ) - سرودهی رضا آقازاده
- توضیحات
- دسته: اسفندگان روز مهر ایرانی
- منتشر شده در 27 بهمن 1397
در اوستا «سْپَنْتَ آرْمَئیتی»، در پهلوی «سْپَندارمَت» در پارسی به گونههای«سْپندارمذ» یا «سْپندارمد» و «اسپندارمذ» و «اسپندارمد» و «سْپندارمز» نگارش شده است. «سْپَند» صفت است به معنای مقدس در نامهایی همچون «اسپند» که دود میکنیم، در نام «اسفندیار» پورِ گشتاسپ، در نام «گوسپند»، و... دیده میشود. «آرْمَئیتی» به معنی فروتنی و فداکاری است. در «ریگ ویدا» هم نامش آمده است. در پهلوی آن را به «خرد کامل» ترجمه کردهاند.
گاهشماری باستانی یا گاهشماری احساسی؟
- توضیحات
- دسته: جستار
- منتشر شده در 27 بهمن 1397
همواره در مورد زمان برگزاری جشنها و همچنین گرامیداشت مناسبتهای ایرانی، دو دیدگاه وجود داشته است. یکی دیدگاه کسانی است که به باور آنها، باید زمان جشن ها و مناسبت ها، بر پایه گاهشماری پیشین ایرانیان یا گاهشماری باستانی گرفته شود؛
زمان درست جشنهای ایرانی - جشنهای ایرانی در تقویم رسمی ایران
- توضیحات
- دسته: جستار
- منتشر شده در 26 بهمن 1397
گروه نخست بر این باورند که جشن ها باید مطابق با "تقویم راستی" که همه ماه هایش 30 روزه است برگذار شود و تاکید می کنند که این تقویم از اصالت و قدمت زیادی برخوردار است و طی قرن ها حفظ شده تا امروز به دست ما رسیده و گروه دیگر استدلال می کنند که جشن های ایرانی باید طبق تقویم رسمی کشور که بنیان علمی دارد و همه ایرانیان با هر دین و باوری به آن مراجعه می کنند یا همان تقویمی که در آن شش ماه نخست سال 31 روز و شش ماه دوم 30 روزه ( اسفندماه 29 یا 30 روز) است، برگذار شوند. این نگارنده که از باورمندان به دیدگاه دوم است، در تبین آن نگاهی خواهد داشت به تاریخچه و برتری های گاهشماری رسمی کشور نسبت به گاهشماری های دیگر و اهمیت آن در تعیین دقیق زمان جشن های ایرانی، و سپس دیدگاه شماری از پژوهشگران و اندیشمندان را در این باره، بازمی نماید.
پیشکشهای اسفندی در اسفندگان 1397 و پاسداشت جشن اسفندگان، روز مهر ایرانی
- توضیحات
- دسته: اسفندگان روز مهر ایرانی
- منتشر شده در 26 بهمن 1397
امسال در راستای گسترش و پاسداشت جشن ملی اسفندگان، روز مهر ایرانی دو تن از بانوان ایرانی اقدام به تولید پیشکشهای اسفندی نمودند. استقبال از این گونه محصولاتِ فرهنگی باعث دلگرمی تولیدکنندگان آنها خواهد بود. امیدواریم که همه ایرانیان به ویژه تولید کنندگان کالاهای ایرانی هر ساله به پیشواز این جشن ملی رفته و سهمی در پاسداشت آیینهای کهن ایرانی داشته باشند.
شعرهای مهرگانی
- توضیحات
- دسته: مهر ماه
- منتشر شده در 16 مهر 1397
حکیم ابوالقاسم فردوسی / رودکی / دقیقی / منوچهری دامغانی / امیر معزی / عنصری / فرخی سیستانی / فخرالدین اسعد گرگانی / قطران تبریزی / ابیوردی / ابوالحسن علی بن محمد منجیک ترمذی / عثمان مختاری غزنوی / ابوالقاسم حسن بن احمد عنصری بلخی / ادیب شهاب الدین صابر بن اسمعیل ترمذی.
به بهانهی جشن تیرگان - نگاهی به تیشتریشت
- توضیحات
- دسته: تیر ماه
- منتشر شده در 16 مهر 1397
یشتِ هشتم از اوستا ویژۀ ستارۀ رایاومند و فرّهمندِ تیشتر است. این دو، صفاتی است که یشتِ هشتم به ستارۀ تیشتر داده است. جشن آبریزان ادامهی جشن تیرگان در دوران معاصر و پس از اسلام است. تیشتر با ماهِ تیر تفاوت دارد، به تحقیقِ روان شاد پورداوود این یک از ریشه «تیش» به معنای درخشنده و آن یک از «تیغرَ» یعنی تیر است که خواهندگان میتوانند به روشنگریهای پورداوود نگاه کنند و از آنجایی که روانشاد پورداوود مفصلاً درباره تیشتر سخن گفتهاند از تکرارِ در این باره خودداری میشود.
مهر ایزد پیمان
- توضیحات
- دسته: مهر ماه
- منتشر شده در 13 مهر 1397
در فرگرد چهارم وندیداد که مفصلا از معاهده بستن و در آن پایدار ماندن و یا شکستن آن و گناه و سزای پیمان شکن و اقسام معاهدات و شروط آنها صحبت میشود کلیه کلمه میثره به معنای عهد و پیمان آمده است در یشت دهم که مخصوص این فرشته است بسا کلمه مثرَ بحای عهد و میثاق آمده است.
مقالات دیگر...
- جشن سپند «مهرگان» گرامی - سروده سوشیانت
- برگههای شادباش (کارت تبریک) به مناسبت جشن ملی اسفندگان 1396
- جشن سپندارمذگان - سروده سمیرا ستاری
- جشن سده در 10 بهمن 1396 در کرمان برگزار شد
- شب چله، جشنی به گستردگی اندیشه ایرانشهری
- برگههای شادباش (کارت تبریک) به مناسبت جشن ملی اسفندگان 1395
- «زیویه» زیر پای گردشگران فرو میریزد
- پیر علمدار، برج هزار ساله دامغان مرمت شد
- از یلدا تا سوری جشنهای آتش
- برگههای شادباش (کارت تبریک) به مناسبت جشن ملی اسفندگان 1394