یادمان
حریم تاریخی کهن ترین شهر جهان همچنان در خطر
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- شنبه, 01 آبان 1389 08:25
- آخرین به روز رسانی در شنبه, 01 آبان 1389 08:25
- نمایش از شنبه, 01 آبان 1389 08:25
- بازدید: 5413
برگرفته از خبرگزاری مهر
سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان گفت: با توجه به تعلل به وجود آمده از سوی میراث فرهنگی برای تعیین تکلیف نهایی حریم تاریخی شهر شوش، این حریم همچنان در خطر تعرض و تاراج است.
مجتبی گهستونی در گفتگو با خبرنگار مهر در اهواز اظهار داشت: روز چهارشنبه نشست تعیین حریم محوطه شوش که از زمان مدیریت پیشین میراث فرهنگی خوزستان منتظر تصویب است در قالب نشستی که ترکیبی از شورای ثبت و شورای فنی بود با حضور دیر هنگام مدیر کل میراث فرهنگی خوزستان در جلسه، برگزار شد تا گام دیگری برای تعیین تکلیف این شهر تاریخی برداشته شود.
وی افزود: اگر چه شهر باستانی شوش به عنوان کهن ترین شهر جهان دستخوش دگرگونیهای فراوان و تخریبهای پی در پی از زمان آغاز گسترش شهر شده اما هنوز اهمیت خود را از دست نداده و سالانه پذیرای صدها هزار گردشگر است که برای بازدید از محوطه های تاریخی، زیارت دانیال نبی و یا برای بازدید از محوطه های جنگی به آنجا سفر میکنند.
گهستونی تصریح کرد: پس از انجام تعیین حریم دوباره توسط مشاورینی که اعلام کرده اند باید حریم فعلی محوطه تاریخی از ۴۰۰ هکتار به یک هزار و 200 هکتار برسد، دو گروه مخالف و موافق تعیین حریم تازه روی در روی یکدیگر قرار گرفته اند و مخالفین تعین حریم بیشتر از مدیران شهری و موافقان آن دوستداران میراث فرهنگی هستند.
وی عنوان کرد: در نشست شورای تعیین حریم شوش سه گزینه مطرح شد تا پس از انجام بررسیهای تازهتر با فرستادن آن گزینهها به تهران تکلیف نهایی مشخص شود این در حالیست که عدم تکلیف نهایی حریم شوش باعث شده تا هر روز چراغ سبز مخالفین تعیین حریم شوش پررنگتر شود.
سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان گفت: حتی اگر تعیین حریم یک هزار و 200 هکتاری شوش مصوب نشود، کوتاه آمدن سازمان میراث فرهنگی برای صرف نظر کردن حریم واقعی تاریخ شوش زنگ خطری برای این شهر مهم تاریخی در خوزستان محسوب میشود. در این میان برخی از مدیران شهری شوش با اشاره به طرحهای عمرانی، گسترش فضای سبز، ساخت مدارس و مشکلات شهروندان و... بر این باور هستند که با تصویب طرح تعیین حریم تازه، این مشکلات افزایش خواهد یافت و حتی با درخواستی عجیب و غیر اصولی خواسته اند که حریم کنونی ۴۰۰ هکتاری شوش کاهش یابد.
وی اضافه کرد: واقع امر این است که نداشتن ضوابط تازه برای محوطه تاریخی شوش باعث وارد آمدن صدمات فراوانی است، ما پس از تخریبهایی که از سالیان گذشته بر جای مانده شاهد ساخت و سازهایی در حریم و عرصه محوطه باستانی شوش به شکل ساخت هتل، پارکینگ، بانک و واحد آموزشی و... هستیم.
این فعال میراث فرهنگی خوزستان تصریح کرد: نکته اساسی آنکه ۴۰۰ هکتار حریم ثبت شده کنونی شوش به نام دولت به صورت رسمی ثبت شده که هر گونه دخل و تصرف در آن خلاف قانون است مگر آنکه ضوابطی جدید برای آن تعریف شود و در حال حاضر تمام حساسیت دوستداران میراث فرهنگی در تصویب ضوابطی تازه برای تعین حریم شوش به احتمال ثبت جهانی شوش بر میگردد که در صورت فرستادن پرونده به شورای ثبت جهانی میراث فرهنگی افتخار دیگری برای کشور رقم خواهد خورد، دوستداران میراث فرهنگی خواهان جلوگیری از ساخت و ساز در محدودههای تاریخی درون شهر و تمرکز دادن گسترش شهری بر بخشهای دیگر غیرتاریخی شهر کنونی شوش هستند.
گهستونی افزود: همچنین از آنجایی که تاکنون از سوی پایگاه فعلی شوش گوشه چشمی به بعضی از پروژها همانند هتل امیر زرگر، سیلوی ایوان کرخه، بانک قوامین و... داشته است و نماینده آن بر این باور است که باید واقعیات شهری پذیرفته شود و در غیر این صورت مردم اقدامات باستانشناسی را نخواهند پذیرفت، در این نشست، پایگاه پیشنهادهایی ارائه کرد که مقرر شد پس از بررسیهای نهایی به همراه دیگر طرحها به اداره کل ثبت آثار و تعیین حرایم و پژوهشکده باستان شناسی کشور فرستاده شوند.
شوش در میان دشت وسیعی قرار دارد که ادامه دشت بین النهرین و بر فراز چهار تپه مرتفع در جنوب غربی ایران بنا شده است. این دشت در حدود چهار کیلومتر وسعت دارد. مردم فلات ایران از خشک شدن تدریجی دشت شوش استفاده کرده و از دره های مرتفع مشرف بر آن برای سکونت در دشت شوش استفاده کردند.