جمعه, 31ام فروردين

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان معمای ربوده شدن مجسمه های شهر تهران

یادمان

معمای ربوده شدن مجسمه های شهر تهران

 

به گزارش خبرنگار شهری ایرنا، شمار سرقت مجسمه ها از بوستان های تهران، طبق آمار رسمی به 11 فقره رسیده که بنابر مشاهدات، سرقت مجسمه ها شرایط عادی نداشته و تداوم آنها، ابعاد تازه ای را در موضوع سرقت ها ایجاد کرده است.
آنگونه که از شرایط مجسمه ها قبل از ربوده شدن، مشخص است پایه های سخت بتنی برای نصب آنها در نظرگرفته شده است که بریدن یا کندن آنها کار هر کسی نیست و نیاز به زمان، امکانات و شرایط مناسب دارد.
سرقت سریالی مجسمه های شهر تهران در تعطیلات نوروز 89 شروع شد که البته با سکوت مسوولان ذیربط، خبری از این سرقت ها تا اوایل اردیبهشت ماه منتشر نشد.
مجسمه‌های ستارخان واقع در خیابان ستارخان،‌ باقرخان واقع در خیابان شهرآرا، صنیع‌ خاتم واقع در پارک ملت اثر حمید شانس، دو مجسمه در خانه هنرمندان ایران از آثار محمد مددی و فاطمه امدادیان، استاد شهریار در مقابل تئاتر شهر اثر علی قهاری در ایام تعطیلات نوروز مفقود شدند.
این مجسمه‌ها که همگی از جنس برنز بودند، در شرایطی خاص به سرقت رفتند به گونه ای که برخی از آنها با وزن حدود 700 کیلوگرم، برای جابجایی نیاز به جرثقیل داشت.
پس از سرقت های سریالی که در ایام نوروز انجام شد، در شرایطی که خبر سرقت ها به رسانه ها درز پیدا کرد، سرقت ها همچنان تداوم یافت و مجسمه های استاد معین، مادر و فرزند میدان صنعت و مجسمه مقابل بیمارستان آتیه نیز به سرقت رفت.
بعد از این سرقت ها بود که واکنش های رسمی مسوولان آغاز شد اما ابهامات این سرقت ها همچنان باقی است.
"حسن نجیبی" سازنده مجسمه ربوده شده استاد معین در این باره می گوید: از دو دیدگاه می‌توان به این جریان نگاه کرد. از طرفی، می‌توان این فرضیه را مطرح کرد که سارقان مخالف مجسمه‌سازی هستند و با زیباسازی شهری از طریق آثار تجسمی مخالفند.
این مجمسه‌ساز می افزاید: از نگاه دیگر، می‌توان اینطور فکر کرد که مجسمه‌ها، تنها به خاطر برنزشان دزیده شده‌اند چون تمام مجسمه‌های به سرقت رفته از جنس برنز بوده‌اند. بنابراین، اگر باز هم تندیس هایی از این جنس ربوده شود، این فرضیه می‌‌تواند درست باشد.
وی با بیان اینکه مجسمه استاد معین 140 کیلو وزن داشت، تاکید می کند: اکنون برنز دست دوم، حدودا کیلویی دو تا چهار هزار تومان در بازار قیمت دارد و اگر مجسمه استاد معین در بازار فروخته شود، حدود 300 هزار تومان به فروش می‌رسد.
وی می افزاید: البته 100 هزار تومان هزینه جرثقیل می‌شود که در نهایت مبلغی عاید سارقان نمی‌شود. از این رو، فکر می‌کنم تنها انگیزه آنها استفاده از برنز نباشد.
ابهامات بسیار در داستان سرقت مجسمه ها گمانه زنی های مختلف را همراه داشته است.
یکی از ابهامات بارز در داستان سرقت های سریالی مجسمه های شهر تهران، سکوت دستگاههای متولی در ابتدای امر و سپس اظهارات متناقضی است که بعضا از سوی آنان مطرح شد.
"محمد هادی ایازی" سخنگوی شهرداری تهران انگیزه مالی را تنها دلیل برای سرقت ها می داند و می گوید: دستگاه انتظامی باید با جرم مشهود برخورد و موضوع را پیگیری کند.
سردار "حسین ساجدی نیا" رییس پلیس تهران بزرگ نیز با بیان عدم شکایت شهرداری تهران از سارقان در روزهای نخست سرقت، می گوید: باید شکایتی صورت گیرد تا موضوع پیگیری شود.
"خسرو دانشجو" سخنگوی شورای شهر تهران نیز از وجود داستانی پشت پرده سرقت مجسمه های تهران خبر می دهد و می گوید: این سرقت ها سازمان یافته است و امری طبیعی نیست.
دستگاه قضایی نیز بی آنکه به جزییات سرقت اشاره ای داشته باشد، پیگیری قضایی را منوط به گزارش پلیس می داند که گزارش پلیس نیز مستلزم شکایت شهرداری تهران است و شهرداری تهران نیز، هنوز به جمع بندی نهایی نرسیده است.
در حالی که سردار ساجدی نیا از جابجایی مجسمه استاد شهریار از سوی نیروهای شهرداری خبر می دهد، سخنگوی شهرداری تهران آن را تکذیب می کند و می گوید: شهرداری هیچ مجسمه ای را جابجا نکرده است.
رییس اداره آثار حجمی سازمان زیباسازی شهرداری تهران نیز، شهرداری های مناطق را مسوول نگهداری از مجسمه ها عنوان می کند اما سخنگوی شهرداری تهران، دستگاه انتظامی را ناظر بر امنیت ابنیه های شهری می داند.
یکی از خبرگزاری ها نیز خبری مبنی بر در اختیار بودن چهار مجسمه از سوی ماموران شهرداری را منتشر کرد که این خبر نیز بلافاصله از سوی سخنگوی شهرداری تهران و رییس سازمان زیباسازی تکذیب شد.
نحوه انجام این سرقت ها تداعی کننده سووالات بسیاری در اذهان مردم و رسانه هاست. به ویژه اینکه یکی از مجسمه ها از مقابل یکی از ساختمان های شهرداری و در مقابل دیدگان نگهبان ساختمان ربوده شده و یکی دیگر از مجسمه ها نیز در مقابل دکه نگهبانی پارک قرار داشته است.
در هر حال، آنطور که از گفته های مسوولان شهرداری و پلیس برمی‌ آید، تاکنون پیگیری ها نتیجه ملموسی نداشته است.
اگر چه برخی مسوولان از پیدا شدن سرنخ هایی خبر داده اند اما مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری تهران می گوید: هنوز سرنخی از سارقان این آثار بدست نیامده است.
جواد شوشتری می افزاید: به شدت پیگیر سرقت ها از سوی پلیس هستیم و امیدواریم با دستگیری سارقان، ابهامات موجود در این پرونده بر طرف شود

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه