زیست بوم
باغهای تهران طعمه ساخت و سازهای سودآور میشوند - بیتفاوتی معاون شهردار در برابر نگرانی شورا درباره باغهای پایتخت
- زيست بوم
- نمایش از چهارشنبه, 18 مرداد 1391 15:19
- بازدید: 4453
تهران هر روز باغهایش را میبلعد. نه درختهای توت طرشت سرنوشتی به جز خشکیدهشدن برای ساختمانسازی دارند و نه باغهای ازگل. شواری شهر تهران نگران دست و دلبازی شهرداری برای ارائه مجوز ساخت به باغهای تهران است اما معاون شهرسازی شهردار با خیال راحت، از قانعشدن اعضای شورا در پی گزارشهای شهرداری خبر میدهد.
Air Jordan 3 Blue Cement CT8532 400 Release Date 1 | Nike, adidas, Converse & More
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه شهری ـ باغهای تهران سالهای زیادی است که روزگار خوشی ندارند و با افزایش روز به روز قیمت زمین مالکان آن ترجیح میدهند که از این زمینها استفادههای پرسودتری مانند ساختمانسازی کنند. بر اساس قانون زمینهای با کاربری باغ فقط میتوانند از 30 درصد مساحت زمین به عنوان کاربری مسکونی استفاده کنند و بقیه زمین باید به صورت باغ باقی بماند.
بسیاری از اعضای شورای شهر معتقدند که شهرداری در برخی موارد به این قانون پایبند نیست و باغهای بزرگی در منطقه ازگل و طرشت به طور کامل به کاربری مسکونی تبدیل شدهاند. یکی از این اعضای معترض به روند کار شهرداری معصومه ابتکار، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر است. او معتقد است که در منطقه ازگل تهران باغهایی به وسع 20 هزار متر مربع برای ساخت و ساز« پاکتراشی» شدهاند و چیزی از آنها باقی نمانده. او از شهرداری میخواند با کسانی که مجوز از بین بردن این باغات را دادهاند، برخورد کند.
اعتراض ابتکار به روند« بایرکردن» باغهای تهران با تایید حمزه شکیب، رئیس کمیسیون عمران شورا همراه است که همه تقصیرها را به گردن مدیریت زمان محمدباقر قالیباف در شهرداری میاندازد و میگوید: همه این موارد در چند سال اخیر رخ داده و به سالهای دور و دیگر دورههای مدیریت شهری برنمیگردد. شورای شهر باید برای یک بار هم که شده این تخلفات واضح را به طور جدی پیگیری کند و از شهرداری پاسخ بخواهد.
شورای شهر به خاطر همین نگرانیها تصمیم گرفت شهردار تهران را برای ارائه توضیح به صحن علنی شورا دعوت کند. اما شهردار تهران نه تنها نیامد بلکه مدیرعامل سازمان پارکها را به جلسه شورا فرستاد تا با ارائه گزارشی تبلیغاتی درباره فعالیتهای فضای سبز شهرداری اعضای شورا را قانع کند. علی محمد مختاری از اضافهشدن به سرانه فضای سبز تهران خبر داد و آن را با پیش از انقلاب مقایسه کرد و افزایش سرانه فضای سبز به 14 متر را دستاور بزرگ شهرداری دانست.
اعضای شورا البته تلاش شهرداری برای افزایش سرانه فضای سبز را تحسین میکنند اما به گفته مهدی چمران رئیس شورای شهر نهالهال چند ساله هرگز نمیتواند جای درختانی که چند دهه عمر دارند را بگیرند. محلههای تهران هر کدام سابقه تاریخی زیست محیطی منحصر به خودشان را دارند و به گفته احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران شهرداری باید برای توسعه فضای سبز به این سابقه تاریخی توجه داشته باشد در حالیکه ساخت و ساز در باغها هویت تاریخی و انواع پوشش گیاهی تهران را تهدید میکند.
با وجود نگرانیهای اعضای شورا از تخریت باغهای تهران اما معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران خیالش از این بابت راحت است. علیرضا جاوید در گفتگو با CHN گزارش ارائه شده از طرف مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز تهران را قانعکننده توصیف میکند و معتقد است که جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
او معتقد است که بازدید اعضای شورا از برخی مناطق تهران باعث تشدید نگرانیها شده با اینحال گزارش ارائه شده در شورا این نگرانیها را از بین برده و در مجموع« جمعبندی اعضای شورا از گزارش مثبت بوده است.» این اظهار نظر معاون شهردار تهران در حالی انجام میشود که اعضای شورا همچنان موضوع باغهای تهران را دنبال میکنند.
معصومه ابتکار، رئیس کمیته محیط زیست شورا معتقد است که بهره و آثار زیست محیطی درختان کهنسال با درختان تازه کشتشده و چمن قابل مقایسه نیست و باید در حفظ باغهای کهنسال شهر جدیت بیشتری نشان داد. اظهار نظر معاون شهردار تهران اما نشان از این دارد که شهرداری منافع اقتصادی ارائه مجوز برای ساخت و ساز در باغهای شهر را به آثار زیست محیطی بلندمدت آن ترجیح میدهد. تامین بودجه 10 هزار میلیارد تومانی شهرداری که به اعتقاد برخی اعضای شورا بلند پروازانه است چشمپوشیهایی از این قبیل را میطلبد. از جمله افرادی که در چند سال اخیر نسبت به بودجههای هنگفت شهرداری اعتراض داشته حمزه شکیب، رئیس کمیسیون عمران شورا است که فروش مازاد تراکم و چشمپوشی از اصول شهرسازی برای تامین بودجه را ثمره این نوع بودجهنویسی میداند.
اعتراض شورای شهر به شهرداری در مورد باغهای تهران بیشتر به تلنگری شبیه است که شهرداری فعلا آن را با گزارشهای سریع و فوری رفع و رجوع کرده است. باید دید آیا شورای شهر اینبار هم مانند بسیاری از اعتراضها و تذکرهایش در سالهای گذشته به سادگی از کنار موضوع خواهد گذشت یا پیگیر قضیه باغهای تهران خواهد شد؟